Ung Vänster: “Sluta julpynta i november – er ljusslinga är en miljöbov”

Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung Vänster står för dagens debattartikel i vilken ungdomarna berättar om hur viktiga våra val i vardagen är för miljön.
Detta är en åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribenternas egna och inte Kuriosakurirens.

Det är Sverige. Det är november. Det är 2017. Och många har redan börjat julpynta. Men vet ni hur mycket energi en ljusslinga drar? Den tar 40 Watt vilket är lika mycket som 25 flygplan i längden. Om man tänker på det så är det inte så mysigt längre. Det är hög tid att backa! Det känns fel!

“Det är givetvis helt okej att julpynta när det är december – men inte i november”

Hur kan vi i dagens samhälle acceptera något så vidrigt som miljöförstöring. Det kan tyckas vara en enkel ljusslinga men sanningen är att den orsakar mycket mer skada än den skapar en mysig stämning. Det är givetvis helt okej att julpynta med lampor när det står december i almanackan men att ha den lysandes ännu en månad varje år blir för krävande för en jord som vi i väst belastat hårt. Det är helt okej att att ha mysbelysningen på när man tittar på Karl-Bertil Jonssons jul och smeker sig den 24:e december. Men då är det december. Inte november.

Vi, och många med oss, måste ta avstånd till all överkonsumtion och ta ett steg tillbaka för att tänka en minut. Är det verkligen värt att slösa på miljön bara för att du, ditt vidriga as och klimatförnekare måste ha en mysig höst? Är det det? Det här är inget jävla skämt! Vi måste seriöst börja ifrågasätta våra normer och se på vad vi kan acceptera att detta sker varje dag, i hela november.

“Dubbelmoral”

Hur kan höger-M-KD-SD-facister som vill “värna om svensk kultur” tända sin julbelysning i november när vi i gjort det i december i hundratals år? Vi i Sverige gjorde det redan innan vi blev kristna. Det är en dubbelmoral. Ska vi goda behöva åka till Kuba bara för att undkomma er vidriga miljöförstöring. Det är bara höger-populistiskt och osmakligt av er överklassapor! 

Vi håller vad vi lovar! Men det är också vidrigt att media valt att förminska oss till den grad att vi måste vända oss till Kuriosakuriren för att få vår debattartikel publicerad. Förr fick vi i alla fall med den i Nyheter24.

Ung Vänster

Kommentera